cultuur & geschiedenis
Cultuur, wetenschap, geschiedenis, muziek en alles wat ertussen ligt:
nitsch & struiving vertaalt en redigeert.

Beethoven
Welt.Bürger.Musik

Ter gelegenheid van de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven organiseerde de Bundeskunsthalle in Bonn de centrale jubileumtentoonstelling Beethoven - Welt.Bürger.Musik. Ook deze tentoonstelling moest in tijden van corona helaas voortijdig de deuren sluiten, maar gelukkig zijn er mooie filmpjes op de website te vinden. Ook is er een hoogst informatieve catalogus verschenen bij Wienand met een welkomstwoord van de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Duitse vertaling van het welkomstwoord: Kordelia Nitsch.

De Friese Elfkerkentocht

Aan het begin van "Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa" verscheen bij uitgeverij Wijdemeer de drietalige publicatie De Friese Elfkerkentocht door Justin Kroesen. Daarin beschrijft de kerkenkenner elf typisch Friese middeleeuwse kerkgebouwen met hun unieke protestantse interieur. Tijd om op ontdekkingsreis te gaan! Engelse versie: Stephen Taylor, Duits van Kordelia Nitsch.

Zwei Pioniere der Wurtenforschung auf den Halligen:
Schütte und van Giffen

Zo luidt de titel van een artikel van Egge Knol over twee pioniers van het wetenschappelijke onderzoek naar terpen, wierden en de Halligen, de Groninger A.E. van Giffen en de Duitse Heinrich Schütte. Knol is daarmee een van de maar liefst 70 illustere wetenschappers die in een bijna 1000 pagina’s tellende feestbundel voor de 60ste verjaardag van Claus von Carnap-Bornheim hulde brachten aan deze befaamde prehistoricus, die onlangs ook nog eens geridderd is door de Deense koningin Margaretha. Het boek Interaktion ohne Grenzen – Interaction without borders is verschenen bij Wachholtz Verlag. Duitse vertaling van Egge Knols artikel op pagina 847-862 is van de hand van Kordelia Nitsch.

G/Geschiedenis

Zoals elk jaar zijn ook in 2017 acht nieuwe nummers van het tijdschrift G/Geschiedenis verschenen: De thema’s waren: Het Vreemdelingenlegioen, De Russische Revolutie, De Amerikaanse Vrijheidsstrijd, De Hugenoten, Hitlers Blitzkrieg, Geneeskunst in de Middeleeuwen, Ierland en uiteraard in het reformatiejaar: Luther. Verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling en bewerking: Els Struiving.

Het Grootste Museum van Nederland

Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de wieg van het project Het Grootste Museum van Nederland. Maar liefst vier van de kerken die meedoen aan dit bijzondere project staan in Groningen, te weten in Krewerd, Midwolde, Pieterburen en Middelstum. Om ook Duitse bezoekers wegwijs te maken, zijn de Groninger kerken van Duitse "kijkkaarten" voorzien. En de prachtige synagoge in Enschede van architect De Bazel kreeg zelfs een Duitstalige audiotour. Kom kijken! Vertaling: Kordelia Nitsch.

G/Geschiedenis

Van het historische tijdschrift G/Geschiedenis zijn in 2016 weer een achttal nummers verschenen: Barbaren, Athene, Strijd om de Engelse troon, Roofridders, De Beeldenstorm, De Borgia’s, Amerika en De Habsburgers. Vertaling en bewerking van de Nederlandse versie: Els Struiving.

De kunst van het bewaren

Een prachtige tentoonstelling over verzamelen, bewaren en archiveren: Die Kunst des Aufbewahrens, te zien in de Draiflessen Collection in het Duitse Mettingen van 19 oktober 2015 t/m 31 januari 2016. Redactie Nederlandse catalogus: Els Struiving.

G/Geschiedenis

G/Geschiedenis is alweer vijf jaar op de Nederlandse markt! 2015 verschenen volgende edities: Out of Africa, Meegesleurd in andermans oorlog, Wereldzeeën, De Franse Revolutie, Ketters, keizers en pausen, Willem I, Churchill. Vertaling en bewerking van de Nederlandse versie: Els Struiving.

Gegen das Vergessen
Fotografie in Seeland im Zweiten Weltkrieg

 alt=

Zaalteksten en ondertiteling voor de tentoonstelling Schieten tegen het vergeten in het Zeeuws Museum in Middelburg van 31 maart t/m 22 november 2015 naar aanleiding van het 75ste jubileum-herdenkingsjaar sinds de start van WOII in Nederland op 10 mei 1940. Duitse vertaling: Kordelia Nitsch.

Spielzeit 2015-2016

Programma Opera De Munt, Brussel. Duits van: Kordelia Nitsch.

G/Geschiedenis

Al weer heel wat nummers zijn verschenen van het geschiedenismagazine G/Geschiedenis. Dit zijn de titels van 2014:
Het Ottomaanse Rijk, De Gladiatoren, Inca’s, Karel de Grote, Victoriaanse glorie, Alexander de Grote, De heilige graal, WO I. Vertaling en bewerking van de Nederlandse versie: Els Struiving.

Tymen Jan Bronda, In dulci jubilo

Duitse vertaling van het cd-boekje voor de kerst-cd In dulci jubilo die organist Tymen Jan Bronda op het beroemde Schnitger-orgel van de Der Aa-kerk in Groningen heeft opgenomen.

Spielzeit 2014-2015

Programma Opera De Munt, Brussel. Duits van: Kordelia Nitsch.

Die mittelalterliche Sakramentsnische auf Gotland (Schweden)

Justin Kroesen, Peter Tangeberg.
In de kerken op het Zweedse eiland Gotland is een unieke verzameling van middeleeuwse sacramentsnissen bewaard gebleven - de grootste samenhangende groep in heel Europa! Het onderzoek naar vorm en betekenis van deze nissen van Justin Kroesen en Peter Tangeberg met tal van afbeeldingen is verschenen bij Michael Imhof Verlag.

G/Geschiedenis, Vikingen

Vertaling en bewerking geschiedenismagazine, uitgeverij Senior Publications Nederland, www.g-geschiedenis.eu

G/Geschiedenis, De tsaren

Vertaling en bewerking geschiedenismagazine, uitgeverij Senior Publications Nederland, www.g-geschiedenis.eu

"Unsere Welt gibt es nicht mehr"

Erzählung (narrative) und Selbstbild in den Familienerinnerungen der adligen Witwe Jeanne van Andringa de Kempenaer (1858-1927). Lezing van Yme Kuiper tijdens het derde Duits-Nederlandse symposium voor Adelsgeschiedenis, Münster, 2013.

G/Geschiedenis, Slavernij van de Oudheid tot nu

Vertaling en bewerking geschiedenismagazine, uitgeverij Senior Publications Nederland, www.g-geschiedenis.eu

Unterwegs zu W. G. Sebald: eine Raumpoesie

Redactie van het proefschrift van Anna Seidl, Universiteit van Amsterdam.

schone historie und ewangelien

onderzoek naar de tekst- en overleveringsgeschiedenis van de Nederlands-Duitse evangeliënharmonie Het Leven van Jezus/Das Leben Jhesu. Redactie van het proefschrift van Elisabeth Meyer, Vrije Universiteit Amsterdam.

Spielzeit 2013-2014

Programma Opera De Munt, Brussel. Duits van: Kordelia Nitsch

101 Netsuke - Japanse gordelknoop miniaturen uit de Schattenstolp

Ton & Mies Becker, Meijering Art Books, tekstcorrectie.

Interview met Sasha Waltz

Michaela Schlagenwerth. In: MMM Munt Monnaie Magazine 19, Brussel. Nederlands van: Els Struiving.

Spielzeit 2012-2013

Programma Opera De Munt, Brussel. Duits van: Kordelia Nitsch.

G/Geschiedenis

Vertaling en bewerking van geschiedenismagazine G-Geschiedenis. Themanummers o.a.: Farao's, Heksen, De Grote Volksverhuizing, Ketters en Inquisitie, Olympische Spelen, Apocalyps Vietnam, Wilde Westen, De Zwarte Dood, Richard Leeuwenhart, Broederschappen, Keizer Augustus, De Kelten, China, Santiago de Compostela, Elizabeth I, Zuid-Afrika, Napoleon. Uitgeverij Senior Publications Nederland

Song Through 21st Century Eyes

Recensie door Ink de Pree, Meijering Art Books.

De wereld in kaart. Gerard Mercator (1512-1594) en de eerste wereldatlas

De Atlas van Mercator, de beroemdste atlas ter wereld, werd in 1595 in meerdere fascikels gedrukt en was al voor zijn tijdgenoten een sensatie. Gerard Mercator bedacht niet alleen het woord atlas voor een systematische verzameling van kaarten, maar hij ontwierp ook de zogenaamde Mercatorprojectie die vandaag nog altijd wordt gebruikt. Toegelicht door Thomas Horst, verschenen bij het Mercatorfonds in co-editie met Faksimile Verlag, München.

Kirchen in Ostfriesland - Die mittelalterliche Ausstattung

Justin Kroesen, Regnerus Steensma.
Na de met de Karel van Mander-prijs bekroonde studie Het Middeleeuwse dorpskerkinterieur door Regnerus Steensma en Justin Kroesen over de inrichting van middeleeuwse kerken in Europa, verscheen bij Michael Imhof Verlag van de hand dezelfde auteurs een overzicht over de ongeveer 135 middeleeuwse kerken in Oost-Friesland.

Amsterdam DNA

Ontdek het verhaal van Amsterdam. Audiotour door het Amsterdam Museum. Duitse versie voor Antenna Audio: Kordelia Nitsch.

Audiotour Fries Scheepvaartmuseum

Een gids door de vaste collectie van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. http://www.friesscheepvaartmuseum.nl/

Seitenaltäre in mittelalterlichen Kirchen. Standort - Raum - Liturgie

Justin Kroesen. Het boek illustreert de betekenis van zijaltaren als centraal bestanddeel van het middeleeuwse kerkinterieur. Verschenen bij Verlag Steiner + Schnell.

Kloosterland - Land der Klöster

Jakob Loer, Henk Kooi.
In het boek wordt de rijke cultuurgeschiedenis van vier eeuwen kloosterleven in Noord-Nederland en Ostfriesland beschreven.

Onze ecologische voetafdruk

Overal op de aarde laat de mens zijn sporen na zonder rekening te houden met de gevolgen voor het milieu. Onze ecologische voetafdruk - De aarde vanuit de ruimte brengt deze veranderingen met prachtige satellietopnames in beeld. Het Duitse origineel is verschenen bij Frederking & Thaler, de Nederlandse versie bij Ludion. Vertaling: Dirk de Rijk en Els Struiving.

Lucia di Lammermoor

Programmaboek, Opera De Munt, Brussel. Duits van: Kordelia Nitsch.

Schätze des Zeeuws Museum

Museumgids en audiotour door het Zeeuws Museum, Middelburg.

Schwarz Weiß - Die Farben im Museum

Een bijzonder knutselboek voor kinderen van het Zeeuws Museum, Middelburg.

Handels meest populaire opera

Essay van Winton Dean voor het programmaboek: Giulio Cesare in Egitto, Opera De Munt, Brussel. Nederlandse versie van Els Struiving.

Das Lied des Lammes, Die Matthäuspassion in Coevorden

Persberichten, Noordelijke Stichting voor Koorzang en Koorscholing

Das Leben Jhesu

Eine mittelalterliche Evangelienharmonie, durch ein weiteres Fragment aus dem 14. Jh. belegt: Salzburg M II 387, Elisabeth Meyer.

Das niederländische Schauspiel des Mittelalters und der Rederijker-Zeit

Bart Ramakers.

Die große Theaterausstellung in Amsterdam 1922 und ihr Einfluss auf die amerikanische Bühne

Robert L. Erenstein.